Messengers zijn ook sociale netwerken en hoe verdien je daarmee?


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


dim!Ooit was er SMS in Nederland, daar gaven we met zijn allen een godsvermogen aan uit, en dat vonden de providers helemaal niet erg. Toen kwam het mobiele internet en was de berichten-app al heel snel geboren, onder de noemer ‘gratis SMS’ was iedereen al snel verslaafd aan de messenger.

Velen zien de messenger, in Nederland hebben we het dan meestal over WhatsApp, nog steeds als een SMS-vervanger. Maar je kunt er veel meer mee doen, zoals het versturen van foto’s, geluid, muziek, filmpjes en je hebt natuurlijk ook het groepsgesprek. Vooral de laatste optie is heel belangrijk omdat deze de messenger enorm veel meerwaarde geeft.

Onderzoek

Een klein, door mij zelf uitgevoerd onderzoek, geeft aan dat 90 procent van de messenger-gebruikers óók gebruik maakt van groepsgesprekken en van deze 40 procent geeft de helft aan dat op dagelijkse basis te toen.
Wie heeft er tegenwoordig geen groepsgesprek lopen op zijn mobiel? Er is een groep voor de voetbal, voor het werk, voor het avondje uit, en ga zo maar door. Veel groepen worden aangemaakt voor een tijdelijke gelegenheid, maar er zijn ook veel vaste groepen waar altijd conversaties aan de gang zijn.
De conversaties die daarin plaatsvinden komen rechtstreeks van sociale media als Twitter en Facebook.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 35 procent een gesprek niet gebruikt voor een bepaald doel maar gewoon om ‘een beetje te kletsen’. Zo nu en dan komt er iemand bij of valt er iemand af, er worden afspraken gemaakt en foto’s verstuurd. Een groepsgesprek vertoont dus alle elementen van een sociaal netwerk.

In een groepsgesprek binnen een messenger kun je meer zeggen en voel je je veiliger wanneer het gaat om het delen van privé-informatie. Informatie kan gewist worden, staat niet ‘op Google’ en niemand kan meelezen. Al heeft het verleden bewezen dat een messenger als WhatsApp toch niet zo veilig is. Niettemin zijn we er met geen knuppel weg te slaan.

Commercie

De Twitters en Facebooken van deze wereld zien dit ook en beginnen nu om zich heen te kijken of ze de gebruiker(s) niet binnen de grenzen van het netwerk kunnen houden. Want wanneer deze mensen minder of niet meer converseren dan is dat een verlies aan inkomsten.
Facebook koopt WhatsApp, Yahoo koopt Blink, Twitter wil van de DM-functie meer een messenger maken, Facebook trekt zijn Facebook Messenger los van het platform en ga zo maar door. Alles om de gebruiker binnenboord te houden

Het vervelende is dat een gebruiker binnen een messenger slecht te benaderen is door de marketeers. Een app als WhatsApp is er trots op geen advertenties te gebruiken om geld te genereren. En de gebruikers binnen een messenger willen geen ongevraagde reclame krijgen. Een messenger is privé en met commerciële uitingen schend je dat.

Het bovenstaande gaat niet voor elke messengerdienst op, er zijn bedrijven die met een messenger toch een gezond commercieel model hanteren. Kijk maar naar de diensten uit het Verre Oosten zoals Line en WeChat, deze hebben geweldig mooie commerciële modellen.

Deze bedrijven bieden games en stickers aan en verdienen zo aan de gebruiker van de app. Maar naast deze digitale goederen heeft een App als Line een eigen marktplaats waar de goederen met een eigen betaalsysteem betaald worden, kun je met WeChat een taxi betalen en gebruik maken van kortingsacties.

WeChat lanceerde een inkoopactie met het in China populaire telefoonmerk Xiaomi, binnen tien minuten waren er 150.000(!) telefoons verkocht. Zonder banners, activatie via sociale media en dergelijke. De gebruiker vertrouwt zijn messenger en dus ook de aanbieding.

Wat kan dit betekenen voor e-commerce?

Aan de ene kant zal het bereiken van de gebruiker die zich terugtrekt uit de open vorm van social media moeilijker worden. Maar wanneer de messengerdienst de mogelijkheid biedt om via een duidelijke weg deze gebruiker wel te benaderen, dan zijn er juist heel veel mogelijkheden.

Voeg je een opt-in-mogelijkheid toe om een merk te volgen, Scoupy doet zoiets, dan heb je als merk je sale al half gedaan. Dit resulteert in minder schieten met hagel en een hoger rendement per bericht. Je zal de gebruiker natuurlijk wel moeten overtuigen dat ze jouw merk moeten volgen.
Wanneer je dat niet lukt, of het past niet in de strategie, dan moet je hopen dat een messenger-dienst een API heeft waar je tegenaan kunt ontwikkelen of dat de dienst bepaalde portals biedt. Zo’n portal is bijvoorbeeld KakaoStyle, behorende bij het KakaoTalk platform. KakaoStyle is een extra app die je download bij je messenger en waarin je verschillende shops kunt benaderen om bijvoorbeeld kleding te kopen. Met natuurlijk een flinke korting.

Wanneer we het samenvatten zullen we straks zien dat een deel van de conversatie zich terugtrekt uit de traditionele sociale media naar de messenger waardoor er een uitdaging ontstaat om aan deze gebruiker te verdienen.

Het is te hopen voor de merken dat de consument ooit nog eens voor een andere messenger gaat kiezen dan WhatsApp of dat dit platform diensten zoals Kakao gaat toestaan.Dimitry Vleugel – Androidworld@dim

Voor velen bekend als Dim, echte ondernemer en natuurlijk Androidliefhebber. Heeft iets met messengers, waarvan er ook ongeveer 23 op zijn smartphone staan. Werkt vanuit de kelder, maar komt ook wel eens buiten de deur.
Androidworld is opgericht in 2008 en de grootste Androidcommunity van Nederland en België die dagelijks bezocht wordt door tienduizenden Androidliefhebbers.
 
Ontmoet Dimitry tijdens Social Media Week Rotterdam – van 22 – 26 september. Save that date!

 
 


Dimitry Vleugel

owner, Androidworld.nl

dim

Voor velen bekend als Dim, echte ondernemer en natuurlijk Androidliefhebber. Heeft iets met messengers, waarvan er ook ongeveer 23 op zijn smartphone staan. Werkt vanuit de kelder, maar komt ook wel eens buiten de deur.Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments