De Profielfotograaf: “Ik hou niet van lachen”


Jos Kottman
Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Eén van de belangrijkere veranderingen binnen social media in de laatste jaren is een grotere rol voor beeld. Logisch, zijn we niet allemaal visueel ingesteld? Een foto trekt het eerst je aandacht – daarna pas tekst. Ook online krijg je maar één kans om een eerste indruk te maken.

Als sociaal persoon moet je er dus wél een beetje knap op staan. Met een aansprekende, goed genomen avatar of profielfoto maak je het verschil; bij sollicitaties, bij het vertegenwoordigen van je bedrijf of organisatie, of voor een professionele uitstraling in het algemeen. Een snelle blik op zomaar wat socialmediakanalen leert ons dat er nog heel wat kansen gemist worden op dit moment.

Bij wijze van grap
De Rotterdamse fotograaf Jos Kottmann zag dit gat in de markt en dook er in. Nou, zo ging het niet helemaal: “Een jaar of zes geleden legde ik regelmatig beroemde house-dj’s vast op de gevoelige plaat. Op vrienden maakte ik dan eerst een testfoto, omdat ik maar twee minuten kreeg voor de eigenlijke foto. Mijn foto’s van die vrienden waren heel populair op Facebook; daar kwamen allemaal toffe reacties op binnen.”
Bij wijze van grap zette Kottmann als functieomschrijving toen ‘profielfotograaf’ achter zijn naam. Een bedrijf nam dit wel degelijk serieus en vroeg hem van de medewerkers portretfoto’s voor op LinkedIn te maken.

Pas het begin
“Zo begon het eigenlijk”, geeft Kottmann aan. “Ik besloot het serieus aan te pakken en wat bleek: ik was de eerste die dat deed! Er was niets over te vinden, niemand deed er iets mee. Het werd opgepikt door het AD in Rotterdam en zo ging het rollen.”

“Mijn vakgebied zou veel groter moeten kunnen”

Het AD wijdde er een paginagroot, landelijk artikel aan en vóór Kottmann het wist was hij te vinden bij Koffietijd, BNR Nieuwsradio, in Bright magazine en NRC. En de rest is geschiedenis, klinkt het dan meestal. Alleen in dit geval is er niets geschiedenis maar staan we pas aan het begin, bevestigt de fotograaf. “Voor alle bedrijven is het aspect ‘persoonlijk’ belangrijk. En je hebt overal beeld bij nodig. Op social media, in smoelenboeken en wie weet wat er nog komt. Eigenlijk is mijn vakgebied nog maar heel klein; het zou veel groter moeten kunnen.”

Eigen stijl
Pas het laatste half jaar merkt hij dat er via Google daadwerkelijk gezocht wordt naar een ‘profielfotograaf’. En er zijn nu ook andere profielfotografen op de markt. “Maar ik vind mezelf beter”, meent Kottmann. “Hoewel dat een kwestie van smaak is. Ik ga voor sprekende beelden, ben goed met licht en heb een eigen stijl. Een goede profielfoto is voor mij een sterk gezicht waar rust in zit. De ogen moeten vooral spreken. Er wordt dus niet al te uitbundig gelachen.” Dat vindt Kottmann, waarmee je zelf overigens prima kunt lachen, te commercieel. Misschien is dat ook wel wat hem onderscheidt. Het hele commerciële aspect van profielfoto’s maken vond hij als kunstenaar – hij mag Master of Arts (MA) achter zijn naam zetten – in het begin maar lastig.

“Rembrandt deed ook niet alles zelf”

Die schroom heeft hij van zich afgeworpen. Sterker, Kottmann denkt aan uitbreiding: “Een groot deel van mijn werk bestaat naast profielfoto’s uit modefotografie. Gemiddeld werken we nu met een team van vier. Maar ik zou best naar acht willen, met een landelijke dekking. Goede fotografen die mijn stijl hanteren zodat overal wél mijn handtekening onder staat. Geen gek idee, toch? Uiteindelijk deed Rembrandt ook niet alles zelf.”

Profielfotograaf Kottmann is één van de sprekers tijdens Social Media Week Rotterdam. Hij (of één collega’s) maakt daarnaast ook kosteloos profielfoto’s van bezoekers. Die kans zou ik niet laten… Precies!

Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments