‘Dark Knees’ in het Nederlands Fotomuseum

  • Business

Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Onder de titel Dark Knees presenteert het Nederlands Fotomuseum van 13 september 2014 tot en met 11 januari 2015 meer dan honderddertig vintage afdrukken van de Amerikaanse straatfotograaf Mark Cohen.

Bezoekers van Social Media Week Rotterdam kunnen op vertoon van hun VSP of Week Pass deze tentoonstelling kosteloos bezoeken. Het Nationale Fotomuseum bevindt zich op steenworp afstand van de main venue van Social Media Week Rotterdam.

Cohen heeft een opmerkelijk oeuvre dat recentelijk herontdekt is in Europa en met deze tentoonstelling is een groot overzicht van zijn werk uit de periode 1969 tot en met 2012 voor het eerst in Nederland te zien. De eigenzinnige stijl van fotograferen springt direct in het oog: fragmenten van gebaren, houdingen en lichamen vormen de basis van ieder werk. Zijn unieke beeldtaal plaatst hem in een lange traditie van grote straatfotografen zoals Eugène Atget, Robert Frank en Joel Meyerowitz.

Mark Cohen (1943, Wilkes-Barre, Pennsylvania VS) fotografeert al veertig jaar in de straten van zijn woonplaats Wilkes-Barre, een voormalig mijnstadje in Pennsylvania. Geïnspireerd door het boek The Decisive Moment (1952) van Henri Cartier-Bresson richtte hij zich op de fotografie. Hij volgde opleidingen aan de Penn State University en het Wilkes College en opende in 1966 zijn eigen commerciële fotostudio. In de jaren zeventig werd zijn werk geëerd met een solotentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. Cohen ontving twee keer een Guggenheim Fellowship en één keer een beurs van de National Endownment for the Arts. In 2005 verscheen zijn zwart-wit fotografie voor het eerst in een monografie bij Powerhouse Books als Grim Street.

3.vrouw1Cohen heeft een zeer eigen stijl van fotograferen, waarbij hij zijn camera dicht bij mensen in de buurt brengt om hen, vaak zonder hun medeweten, slechts ten dele te fotograferen. De close-ups die daardoor ontstaan vallen op door de grote aandacht voor de textuur van de kleding of de huid van de gefotografeerde persoon, en dit wordt nog eens versterkt door het ‘inflitsen’. Cohen komt vaak zó dicht bij zijn onderwerp, dat de foto’s een ongemakkelijk gevoel geven. De fotograaf, en dus ook de kijker, dringen het privédomein van de gefotografeerde persoon binnen. Ze zijn té dicht bij gemaakt, met afgesneden kaders dwars door lichamen en zelfs gezichten. De betekenis en het waarom van de foto wordt nooit helemaal duidelijk.  Dit gegeven vormt dan ook zowel het raadsel als de artistieke kracht van Cohens werk.

 

Het Nederlands Fotomuseum plaatst het werk van Cohen voor het voetlicht omdat zijn eigenzinnige stijl sterk aansluit bij de manier waarop we tegenwoordig met het medium omgaan: subjectief, gefragmenteerd, in close-up en obsessief. Zowel zijn zwart-wit foto’s als een aantal bijzondere dye transfers (kleurenafdrukken) zijn dit najaar te zien in de monumentale tentoonstellingsruimte van het museum. Dark Knees is een monografische tentoonstelling die past binnen de aandacht die het Nederlands Fotomuseum met regelmaat besteedt aan ontwikkelingen in de documentaire fotografie met een maatschappelijke betekenis.

4.vrouw2


Over het Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is hét nationale museum voor de fotografie met een indrukwekkende fotocollectie van meer dan 5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien: documentair en experimenteel, hedendaags en historisch. Naast tentoonstellingen met grote namen uit de Nederlandse en internationale  fotografiewereld, toont het Nederlands Fotomuseum met regelmaat werk uit de eigen collectie. De collectie van het museum vertegenwoordigt een belangrijk deel van het Nederlandse fotogeschiedenis en is een ware schatkamer voor het publiek. De museumwinkel is gespecialiseerd in fotoboeken, van de bekende standaard werken tot exclusieve uitgaven.

Adres:   Gebouw Las Palmas
Wilhelminakade 332
3072 AR  Rotterdam 

Openingstijden: di-vrij 10:00-17:00 uSanne

Strateeg, RauwCC

@sannsWant to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments