Hoe jij je organisatie succesvol naar de toekomst brengt


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


We leven in een periode vol dynamiek en verandering. Meer dan ooit is het voor het succes van organisaties cruciaal om flexibel en wendbaar te zijn, om slagvaardig te kunnen reageren en liever nog, zelf nieuwe trends en ideeën te brengen.

Hoe ziet leiderschap in de toekomst er uit?
Darwin zei het al: ‘Het is niet de sterkste of de meest intelligente die overleeft, maar de soort die het best kan reageren op verandering’. Dat geldt ook voor organisaties; slagvaardig, innovatief en flexibel overleef je de veranderingen.Niet alleen organisaties moeten flexibel zijn: dat geldt minstens net zo sterk voor leidinggevenden. Wanneer je als leidinggevende bijblijft, dan ben je in staat je medewerkers en teamgenoten te begeleiden in hun ontwikkeling en je organisatie op een hoger plan te brengen.

Hoe geef jij invulling aan je persoonlijk leiderschap en breng je jouw organisatie naar de toekomst? We hebben een aantal aanknopingspunten. We behandelen er hier een, de anderen bespreken we tijdens onze presentatie op 23 september.

Wees duidelijk: waarom zouden we moeten kiezen voor jouw organisatie?
Laten we beginnen met de aantrekkingskracht van je organisatie: hoe zorg je ervoor dat mensen zich willen verbinden aan jouw organisatie – als klant, als werknemer of als toeleverancier?
Schrijver en consultant Simon Sinek legt in zijn boek ‘Start with why’ uit dat organisaties meer volgers hebben wanneer ze een goed antwoord hebben op de ‘waarom-vraag’: een goed verhaal over het waarom van jouw organisatie brengt mensen in beweging. Daar willen ze zich bij aansluiten! Zorg dus eerst dat je eerst die vraag goed kunt beantwoorden, daarna komt pas het hoe en het wat.Bedrijven en mensen die vanuit de waarom-vraag communiceren zijn bijvoorbeeld de Triodos Bank (bankieren om een positieve verandering in de wereld te weeg te brengen), Disney World (to make people happy) en Jamie Oliver (de jeugd laten genieten van gezond en vers eten).
Je ziet, dat gaat dus verder dan ‘winst maken voor de aandeelhouders’. Sterker nog, winst maken is een instrument, een manier waarop jij jouw missie kunt bereiken. Je ‘why’ geeft aan waar je voor gaat, wat je voor elkaar wilt krijgen. Zoals alle kinderen elke dag een gezonde maaltijd bieden (Jamie Oliver), leidinggevenden helpen om bij te blijven en met plezier en succesvol te blijven werken (wij willen dat, met Leaders Online), zorgen dat reizigers in Nederland zo snel en duurzaam mogelijk van A naar B kunnen (dat zou een mooie voor de NS kunnen zijn :-)).

Ook voor de overheid is het belangrijk om goed duidelijk te maken wat je wilt bereiken en te kunnen uitleggen waarom je bestaat en wat je wilt bereiken. Kernachtige beelden en een duidelijk waarom spreken daarbij meer aan dan financiële overzichten, cijfers en rapportages. Ongetwijfeld heb je die ook nodig bij besluitvorming, dat zullen we zeker niet betwisten. Maar begin met het waarom. Dan weet je mensen voor je te winnen!

Jouw stijl van leiderschap
Een organisatie die klaar is voor de toekomst heeft verschillende kenmerken: ze kan helder aangeven waar ze voor gaat, heeft een platte organisatiestructuur en een lerende cultuur. En verschillen tussen generaties, achtergronden en vaardigheden worden benut om te leren van elkaar.
Voor veel organisaties zal het niet eenvoudig zijn om zich die kant op te ontwikkelen. Het stelt aan jou als leidinggevende hoge eisen om dat succesvol te doen.

Durf de controle los te laten, geef vertrouwen aan de mensen om je heen
Het is een spannende periode, met alle veranderingen die gaande zijn. Die veranderingen kun je niet beheersen, je zult er op moeten kunnen inspelen en reageren. Je organisatie heeft iemand nodig die de touwtjes durft los te laten: iemand die de organisatie de toekomst in begeleidt, zonder de toekomst te proberen te beheersen. Je medewerkers verwachten van je dat je (samen met hen) een toekomstvisie ontwikkelt, dat je een leider bent die hun de ruimte geeft zichzelf te ontwikkelen. ZIj zoeken een leider die een visie geeft. Iemand met een open houding, die gelooft in de medewerkers en hen stimuleert en uitdaagt, door hen het toekomstperspectief te schetsen en de eindbestemming te wijzen.
Natuurlijk heeft de organisatie ook managers nodig: degenen die ervoor zorgen dat de processen daadwerkelijk goed verlopen en dat je als medewerker weet wat je moet doen om de eindbestemming, het waarom van je afdeling of organisatie te bereiken.
Wat ben jij voor type? Probeer jij als manager de toekomst te beheersen, of leid jij jouw organisatie naar de toekomst? En wie in jouw team is complementair aan jouw kwaliteiten?

Leiderschap in de toekomst
‘Het is niet de sterkste of de meest intelligente die overleeft, maar de soort die het best kan reageren op verandering’. Hoe reageer jij op de veranderingen die social media met zich meebrengen voor organisaties en leiderschap?
Denk mee over het leiderschap van de toekomst en ga met ons in gesprek tijdens de Social Media Week Rotterdam.

Meer weten over Leaders Online? Klik hier voor meer info.

Tip:
Wil je elke drie weken gratis onze tips voor leiders die willen bijblijven ontvangen? Meld je dan nu aan voor Leaders Radar, onze nieuwsbrief.


De sessie van Leaders Online “The Impact Of Social Media on Leadership” op dinsdag 23 september bijwonen? VSP- en Week Passes zijn nu te koop!

 

 

 Yolanda van heese

Business Partner, Leaders Online Coöperatie U.A.

@Leaders_online

After a career within the Dutch government, I started Leaders Online three years ago, together with Lilian Bezemer. We assist leaders (mainly working for the government or within the business service industry) on their journey of discovering social media and show what impact social media have on their organization, their teams and their style of leadership.Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments