Rotterdam Routes – Natuurlijk Rotterdam


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Waar denk je aan bij Rotterdam? De Erasmusbrug, de Koopgoot, de haven. Veel verder kom ik als echte Utrechtse niet. Laat staan dat ik mooie groene parken weet te vinden. Rotterdam heeft toch alleen maar hoge gebouwen?

Met de gloednieuwe app ‘Rotterdam Routes’ schijn je  zeven kilometer lang ‘Natuurlijk Rotterdam’ te kunnen beleven. Dat maakt mij nieuwsgierig.

Met wandelschoenen aan, camera om de nek en een rugzak vol met snacks (je zou maar verdwalen in zo’n vreemde stad) ben ik er helemaal klaar voor. De aankomst op Rotterdam Centraal, oftewel Station Kapsalon, is al een belevenis op zich. In de volledig vernieuwde reizigerspassage is er volop keus voor een lekkere bak koffie om de dag energiek te beginnen.

Het is een typisch Hollandse septemberdag. Zon en regenwolken wisselen elkaar af. Ik wandel recht tegen de Westersingel aan. Door mijn oordopjes klinkt de stem van bekende Rotterdamse Dore van Duyvenbode. “Het water in de binnenstad kan zo worden doorgespoeld met vers Maaswater. De groene singels zijn de gouden randen in de stad geworden.” Een grote boom midden in een singel valt op. Dit levende monument schijnt het bombardement en de bomenkap voor brandhout tijdens de hongerwinter overleefd te hebben.

IMG_0402

Op het terrein van het Museumpark moet ik schuilen voor een bui. Ik duik onder de eerste de beste boom. Op de grond naast mij zitten twee gemeentewerkers met hun oranje hesjes. Al kletsend porren ze met hun schoffel wat tussen het gras. Zodra de lucht weer lichter wordt doemt er voor mij een prachtig, romantisch park op met talloze bloemenperken. Ik neem foto’s van de net gevallen regendruppels die rusten op een van de vele rozen. Een oase van rust. Eigenlijk het lekkerste ‘weermoment’, zonnestralen na een regenbui. Hardlopers en wandelaars met hun hond komen tevoorschijn.

IMG_0327

Via Het Park, hotspot voor picknicks, en het groene geheim van Park Schoonoord vervolg ik mijn route. Ik flaneer (zoals dat vroeger hoorde) over een kade langs de Maas vol met lindebomen: De Boompjes.

Verderop passeer ik een bijzonder winkelcentrum. Lamsbout in t Hooi, 1000 pitten brood, zoutsteenlampen. Nooit van gehoord, dat moet ik ontdekken. Twee dames van middelbare leeftijd met lange oorbellen van gekleurde stenen heten mij welkom in de Wereldwinkel. Ze laten mij trots hun handgemaakte, fair trade producten zien. Alle negen ondernemers in de Groene Passage hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Mijn eindpunt, Rotterdam CS, is al in zicht. Nog één highlight te gaan. Ik zie een oud, grijs kantoorgebouw. Ik moet naar de hoogste verdieping. De lift rammelt naar boven. Door het raampje zie ik Rotterdam beneden mij steeds kleiner worden. Ik stap uit, loop nog twee trappen op, en bots bijna tegen dakboer en imker Wouter aan. Hij staat met zijn hand vol  verse verveine. “Net geplukt”, zegt hij “hier, neem maar mee voor in de thee vanavond”. Hij vertelt dat je hier het beste op woensdagmiddag kunt komen. Alleen dan kun je genieten van een lunch met verse producten van het dak.

IMG_0436

Als ik net de groente, fruit en kruiden die ik zie probeer te benoemen, overschaduwt een grote donkere wolk de tuin. Seconden later barst het los. Boer Wouter is blij; “dat scheelt weer sproeien”. Ik besluit nog eens terug te komen, op woensdag uiteraard. Later in de trein kijk ik voldaan terug op mijn eerste kennismaking met ‘Natuurlijk Rotterdam’.

Rosalie Gendrault


 

Beleef de stad als local 

Als je Rotterdam eenmaal leert kennen, ga je zeker houden van deze stad.
De app Rotterdam Routes neemt je mee op reis. Vijf routes met een eigen thema en een rasechte Rotterdamse gids nemen je mee langs verborgen parels, bijzondere plekken en bekende highlights. Rotterdam Routes verandert je kijk op de stad en maakt van iedereen een local.  
De routes duren ongeveer 1 tot 1,5 uur en je kan op ieder punt instappen. Oortjes in en starten maar!

Download de gratis Rotterdam Route app via rotterdamroutes.nl
Of klik hier om de 
Rotterdam Route app te downloaden vanuit Apple App store of de Google play store

 

Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments