Social Media Week Rotterdam Dag 1 & 2


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Dag 1 Het VSP opening event
De Social Media Week in Rotterdam, gers! Maandag werden we ontvangen in het LantarenVenster in Rotterdam voor het openings event. Onder genot van een hapje en een drankje was er gelegenheid om kennis te maken met alle enthousiaste Social Media fanaten. Er was een gezellige sfeer en onder begeleiding van aangename deuntjes werden we begeleidt naar het podium voor het eerste event.

De eerste spreker van de Social Media Week was Philippe Reats. Hij vertelde over het geweldige potentieel dat Rotterdam heeft als een jonge stad vol entrepreneurs. ‘ Rotterdam is a can do city ‘. Rotterdam is een thuis voor meer dan 170 nationaliteiten en herbergt veel leuke initiatieven. Phillipe benadrukte het essentiële belang van Social Media voor Rotterdam, het is een stad voor de mensen. Het beleid dat wordt gevoerd door het bestuur van Rotterdam, is afgestemd op het luisteren naar de inwoners om grenzen te verleggen en inwoners te verbinden. De Social Media Week was officieel begonnen!

Het ‘ enthousiaste ‘ duo van de tweede ronde kwam met muziek als metafoor. Ondernemen en muziek? Rare combinatie zou je zeggen, Rijn Vogelaar & James Whilligan wisten dit echter op een overtuigende en aangename wijze over te brengen op het publiek.

Het boek ‘ Superpromoter ‘ dat Rijn geschreven heeft, komt voort uit het feit dat Rijn ontdekte dat er veel onderzoek beschikbaar is over problemen, maar dat er maar weinig informatie te vinden is over enthousiasme. Hij besloot hier zelf onderzoek naar te gaan doen en kwam op de volgende drie pijlers; flame, flow & flood. In de presentatie maakte hij de vertaalslag naar muziek, door het rijtje ondernemer, bedrijf en klanten te vergelijken met artiest, band en publiek. Hij bracht verschillende muziek fragmenten naar voren om dit te laten zien en ook mochten we luisteren naar de prachtige stem van James in combinatie met zijn gitarenspel. Ze sloten af met het advies dat iedereen wel wat meer complimentjes aan elkaar zou mogen geven om het enthousiasme vaste routine te maken.

Tijd om een hapje te eten, het walking dinner was goed georganiseerd en bood kans om alle informatie die verkregen was te bespreken met elkaar. Er werden veel smartphones en ipads tevoorschijn gehaald om de eerste tweets en posts onder #SMWRdam online te publiceren.

Tijd voor de laatste ronde van de avond. Yuri van Geest begon met de woorden; ‘ ik hoop jullie wereld op zijn kop te zetten ‘. Nou dat is gelukt! Yuri van Geest is ambassadeur van de Singularity University. De missie van deze organisatie, gevestigd in de NASA campus in Silicon Valley, is om een oplossing te vinden voor de grote uitdagingen van de mensheid. Yuri vertelde over verschillende exponentieel groeiende technologieën, denk bijvoorbeeld aan biotechnologie, nanotechnologie, zonnecellen en sensoren. Deze technologieën moeten er in de toekomst voor gaan zorgen dat problemen worden opgelost en er verschuiving plaatsvind van schaarste naar overvloed. Daarnaast behandelde Yuri verschillende startups die in zijn ogen een grote impact gaan hebben op onze samenleving.

Dag 2 Social, Innovation, Government & Society
Nog niet helemaal bijgekomen van alle inspirerende informatie van de eerste avond, woonde ik de eerste workshop bij over Content Marketing door Carlijn Postma. De zaal was ( over ) vol met enthousiaste mensen, die het er zelfs voor over hadden om te presentatie al zittend op de grond bij te wonen.

De leidende draad van de presentatie was het 6 stappenplan om een content marketing strategie te ontwikkelen. De presentatie zat vol met informatie hoe je deze stappen doorloopt om uiteindelijk te komen tot een goed stuk content. De kern van het verhaal was dat we ons in de toekomst meer moeten zien als journalisten dan als marketeers. In de ogen van Carlijn gaat het erom dat we onze content niet meer moeten uitzetten in onze target groep, maar dat het meer gaat om het verkrijgen van volgers die ook daadwerkelijk onze content willen lezen. Dit kan je doen door je content op te delen in rubrieken zodat je een kennisbank creëert waar mensen makkelijk informatie kunnen vinden op hun toegespitste behoeften. Het vervolg van de workshop zal later deze middag plaatvinden, waar Carlijn de zaal zal voorzien van de nodige tools om je content op de juiste manier uit te zetten; Contentmapping.

De korte pauze die je tussen alle presentaties hebt geeft je gelegenheid om bij het koffieapparaat even snel met je lotgenoten te evalueren. Iedereen die je tegenkomt is enthousiast over alles wat die heeft gehoord en niemand is bang om dit met elkaar te delen. De koffiecorner is een soort offline Social Media!

De volgende spreker Jordi van de Bovenkamp gaf zichzelf een uitdagende opdracht om binnen 45 minuten door 129 slides te gaan. Badass content creation is waar de passie van Jordi ligt en dat kwam goed naar voren tijdens zijn presentatie. Het was een goede afwisseling tussen alle serieuze informatie die wordt gegeven op de Social Media Week, want deze presentatie zat bomvol grappige content die vaak inhaakte op de actualiteit. In het vakgebied van Jordi is snelheid van groot belang en hij ziet het dan ook als een ‘ fail ‘ als iemand anders hem voor is met een beeld op Social Media. De presentatie van Jordi zorgde ervoor dat iedereen de zaal met een big smile op zijn gezicht verliet.

Na de lunchbreak bezocht ik een presentatie over de ontwikkeling van Social Media in China door Dena Chen. De presentatie gaf interessante inzichten over hoe mensen in China Social Media gebruiken en hoe Chinese apps zich ontwikkelen. Zo gebruiken zij de app Wetalk ( onze WhatsApp ) om onder andere voor het consumeren van producten en diensten. Waar we nu veel chinezen naar Europa zien komen om te shoppen en studeren zal dit in de toekomst alleen maar toenemen. Dit biedt veel kansen voor bedrijven en organisaties door in te spelen op deze trend.

Op naar de laatste workshop van de dag, Contentmapping door Carlijn Postma. Het is voor veel bedrijven moeilijk om door de enorme stroom van informatie interessant te blijven. Na het posten van je diensten en activiteiten op je Social Media is het vaak moeilijk om inspiratie te vinden. Carlijn ziet de kracht van content niet in herhaling, maar in relevantie. Je kan echter wel verwijzen naar een zelfde stuk content, alleen moet je dit wel doen met een andere insteek. Dit kan je doen door Contentmappen. Door je content op knippen is stukjes kan je met je bericht steeds een andere deel van je doelgroep aanspreken. De zaal werd voorzien van een Contentmapboom en samen gingen we aan de slag met het Contentmappen. Een leuke workshop met een duidelijke boodschap. Zorg dat je een goed stuk content produceert en gebruik je Social Media kanalen om deze in kleine hapklare stukjes aan te bieden.

Door Koen Goudriaan

 

Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments