Zijn jouw posts wel likeable, shareable en snackable?


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Mijn noteboekje was te klein, mijn smartphone te snel leeg en mijn hoofd te snel vol. Wat een berg aan interessante verhalen en tips & tricks tijdens deze eerste dag met sprekers op SMWRdam. En ik maar denken. Het thema van de dag: Social & Innovation in Government? Dat is niet mijn cup of tea.

Maar niets is minder waar. We zijn tenslotte allemaal burgers – o nee, ik moet ‘inwoners’ zeggen – die de overheidscommunicatie als geen ander herkent. Het begon al spannend op de vroege morgen, met slides van halfnaakte mannen voor de webcam, gewonde agenten en spectaculaire achtervolgingen life gefilmd en te zien op PRO247. Ook voor de Politie Rotterdam ligt een belangrijke taak om social media in te zetten. De smeerpijp pakte je vroeger op in het park. Maar het digitale park van nu is wel heel groot geworden. En geweld, bedreigingen, grooming, hacking en cyber pesten zijn aan de orde van de dag. De vraag is, hoe ‘social’ is social media nog eigenlijk? En hoe gaan we daarmee om?

Kop in het zand
We drinken een bakkie, groeten oude bekenden en checken de SMW-app voor de volgende sessie: Irfan Fiets, Facebookspecialist van de Gemeente Beverwijk. Zijn boodschap? Facebook is niet alleen zenden, mensen. Facebook is relatieopbouw. Facebook is interactie. Ken je inwoners en segmenteer jong en oud, man en vrouw enzovoorts. En wie nog steeds de kop in het zand heeft: Facebook waait niet over. Ze zijn zo groot dat ze de concurrentie gewoon uit de weg ruimen door een leuk bod te doen.

Schaap met de vijf poten
De sfeer is goed. Het stroomt vol. Bij de presentatie van Renata Verloop over ‘De nieuwe communicatieprofessional’ zit de zaal bomvol. Met m’n knietjes opgetrokken zit ik op de grond en kijk in een hoek van 180 graden naar het scherm. Tegelijkertijd vraag ik me af waarom het juist hier zo druk is. Uit de vragen uit de zaal blijkt dat een communicatiemanager/-adviseur/-medewerker, contentspecialist of community-architect op zoek is naar identiteit. Lees een gemiddelde vacaturetekst en het schaap met de vijf poten is er niks bij. Kortom: iederéén moet iets weten van social media, maar specialiseer je tegelijkertijd.

Frunniken op de computer
Otto Thors gaat nog een stapje verder. Hij legt uit waarom “Ik bel je zo terug als ik achter m’n computer zit” een hele vreemde zin aan het worden is; alles wordt mobiel. En nogmaals, geen kopie van je beleidstekst afvuren via een post. Wees eens onvolledig, laat eens gaten vallen. Dat zorgt voor interactie. Dus als je nog niet ‘responsive’ bezig bent: als de wiedeweer aan de slag. En, maak je content vooral likeable, shareable en snackable. (Denk aan een poezenfilmpje.) O, en mocht je je afvragen hoeveel tijd de gemiddelde Nederlander besteed aan het frunniken op de computer (lees: uitzoeken hoe iets werkt)? Een half uur per dag. Gelukkig wordt de ICT (PS: Weet jij, in tegenstelling tot Van Miltenburg wel waar het voor staat?) slimmer zodat het onze onhandigheid kan ondervangen.

Ik wil afsluiten met een boodschap van Rinske Brand. Begin met ‘waarom’. Wil je veel bezoekers bij je event, veel euro’s of een goede sfeer? En bepaal dán je strategie. Over likeable gesproken, tijd voor een massage in de lobby in de enige echte Stoel22.

Tot morgen!

Rosalie Gendrault

Rosalie Gendrault

Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments