Perfectionisme is je vijand


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Technology saai? Welnee. Tech is hot. Vandaag was een dag vol praktische tips. Tips waarmee ik vanavond al aan de slag wil. Dit wordt dan ook een blog van lijstjes. Met als persoonlijke highlight: Bloggen als een Pro.

Ik ben 29, opgeleid tot communicatiewetenschapper, ik werk met taal, personal branding en online marketing. Maar help! Ik loop achter. Ik woon toch écht in een huis en niet onder een steen. Om te beginnen het concept van een forum. Oké, dat ken ik. Bijvoorbeeld van de Viva over welke lippenstift het langst blijft zitten. Maar dat het door telecomprovider Simyo wordt beschouwd als een heus socialmediakanaal voor het communitymanagement? Hulptroepen worden ingeroepen in de hoedanigheid van Superusers. Simyo-fans die voor een chocoladeletter en een quiz met pizza’s vragen van klanten beantwoorden. En nee, volgens Alex Reijgersberg is het geen astroturfing (check Wikipedia).

Ongeïntereseerd
Fijne bijkomstigheid: de activiteit op een forum geeft je merk een boost op Google. Nét als ik ingesteld ben op een nieuwe dag staren naar slides in een donkere zaal, is daar Anna-Maria Giannattasio van haar bedrijf Puur. Ze richt zich tot de zaal en vraagt: “Maak nu allemaal kennis met je buurman of buurvrouw”. Na een kort “Huh?”, “Nu?” of “Oké” worden er netjes handjes geschud. Dan volgt: “Vertel nu aan elkaar je droom en gedraag je ongeïnteresseerd naar de verteller.” Ik kan je vertellen, dat voelt raar! De boodschap? Het lijkt een open deur. Maar social media is ook SOCIAL. Net als in het echte leven. Geef ook aan je digitale ‘ik’ een menselijk aspect. Dat is wat social media geen gewone media maakt. Hoe doe je dat dan, social worden?

1 Durf. Maak ook eens contact met mensen die anders zijn dan jij.
2 Wees echt, wees puur. Post altijd vanuit jou als persoon.
4 Laat je ambacht zien. En ja, daar hoort ook nachtwerk en afhaalmaaltijden op kantoor bij.
5 Blijf nieuwsgierig. Wees je bewust van wat je niet weet.
6 Toekomst. Maak contact met de 15-jarige, probeer ze te begrijpen. Het is je toekomstige klant.

Regenbogen kotsen
Over 15-jarigen gesproken. Zeker 71 procent van de tieners heeft al Snapchat, tegenover 28 procent van mijn generatie. Foto’s en verhalen delen. Is dat nieuw? Nee, maar wel als manier van communiceren. Het is niet enkel meer voor herinnering. Ben je net als ik ook nieuw op dit visuele en razendpopulaire kanaal? Benut dan de mogelijkheden tot creativiteit van Snapchat. Zet ludieke wedstrijden uit of gebruik de geinige features zoals jezelf regenbogen laten kotsen of jezelf naar een opa of oma transformeren. Aan dat laatste moet ik nog even wennen. Maar ik heb sinds een paar uur wel een account: yeah! En toch, allemaal leuk en aardig al die hippe kanalen, maar volgens blogexpert Elja Daae (spreek uit: Do) komt en gaat het allemaal. Maar een blog, dat is je online huis. Daar komt alles samen. Dat ben jij!

Wat moet je weten voor je begint:
1 Doel(groep) gericht. Ligt je focus op imago, online vindbaarheid of meer verkoop?
2 Formats. Denk aan vaste rubriekjes zoals: de week van…, columns van gastbloggers, tweet van de week.
3 Afbeeldingen. Zeker als je onderwerp saai is. (zoek via Flickr, Instagram, Fotolia.com of gebruik eigen foto’s)
4 Opmaak. Heel belangrijk. Titel vet, font 14 tot 16, alinea’s kort, tussenkopjes)
5 Smeek om abonnees. Plaats overal de button ‘subscribe’
6 Promoot veel & vaak. In je e-mail een handtekening, via LinkedIn, Twitter, eigen website, nieuwsbrief).
7 Wees persoonlijk. Ook als je je bedrijf vertegenwoordigt. Schrijf in de ‘ik’.

Pelpina is present!
Tot slot: perfectionisme is je vijand. Gewoon doen. Hoe zonde is het als je het al lang wil maar er nooit toe komt. En ben je minder goed met tekst? Probeer eens te Vloggen of Ploggen (photobloggen).  Ik plof neer in de lobby om dit alles met jullie te delen als ik in mijn ooghoek iedereen zie opspringen. Pelpina Trip is present! Wel, niet, wel niet. Wel. De eerste woorden galmen de zaal door: “Online video is nog nooit zo goedkoop en makkelijk geweest”. Ik zit goed. Wat heb je nodig?
1. Een smartphone (heb je al, toch?)
2. Headset van je smartphone (heb je ook al)
3. Een microfoontje van Røde (paar tientjes)
4. Een selfiestick (paar euro)
5. De app: Cutecutpro voor de montage (6 euro in de App Store, iOS only)

Hoe maak je je video mooier?
1. met je gezicht naar het licht filmen
2. Zet je smartphone op ooghoogte
3. Zet je selfiestick in een vaas en je hebt beide handen vrij
4. Koppel je audio.

Video is de meest persoonlijke manier van communiceren via internet. Durf jij het aan?

Morgen Social & Innovation in Society. Ik ben benieuwd. Nu eerst de SMWRdam PARTY.

Rosalie Gendrault

Rosalie Gendrault

Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments