Geen Big Bang maar Always On


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Ik werd wakker. Ik hoor de domtoren in plaats van regendruppels op m’n dakraam. Yes, voor het eerst deze week schijnt de zon! Een klein uurtje later zit ik op de fiets naar het station. Geen treinen naar Rotterdam. Er zit iemand opgesloten op de wc van een trein die er niet uit wil komen…

Via 4 andere stations plof ik neer bij de presentatie van Kevin Paro over… hoe om te gaan met de reputatie van de NS. Ik ben uiteraard heel benieuwd. De vraag van Kevin aan het publiek is: waar denk je aan bij het de NS? Er volgen termen als: ‘vertraging’, ‘geen zitplaats’, ‘asshole’ (o, nee ‘hassle’). Verrassend? Niet echt. Maar voor de NS zelf is het ook niet nieuw. Sterker nog, ze nemen hun reputatie uiterst serieus.
Met Reptrak wordt de dagelijkse reputatie secuur bijgehouden met tabellen, schema’s en grafieken. Als een Dow Jones-index fluctueert het niveau. Vervolgens wordt natuurlijk gekeken naar de reden en de nodige zaken verbeterd. Een ding heeft Kevin al geleerd in deze complexe organisatie: Better be damn sure you can deliver what you promise!

Miljoenen meisjes
Na de lunch maak ik de overgang van de NS naar fashionbloggers. Trouwens, een veelvoorkomend probleempje tijdens deze week is het maken van een keuze voor een spreker. Horen hoe mijn oude werkgever ABN AMRO omgaat met hun reputatie is uiteraard ook heel interessant. Voordeel: deze sessie werd gelivestreamd en is terug te zien op de website van SMWRdam.
Het verhaal van Jolique Möller dus over het werken met bloggers. De zaal zit bombol en een cameraploeg met Rutger Castricum heeft de lens al op Jolique gericht. Hier staat iemand. Jong, mooi en ambitieus. Ze neemt me mee in een compleet nieuwe wereld. Ik hoor dat onze eigen Hollandse jongedames als beroemdheden over de rode loper van de Fashion Week paraderen. Dat er hordes pers op af komen en honderdduizenden, zo niet miljoenen meisjes hen volgen via Instagram? Helpt het als ik met mijn bedrijf samenwerk met bloggers? Zeker. Maar bepaal je doel. Een blogger (of eigenlijk moet ik zeggen ‘influencer’) kan traffic genereren, awareness creëren of een call-to-action oproepen. Werk ook met upcoming bloggers (joehoe, hier!), die zijn flexibeler en goedkoper. En combineer je online zichtbaarheid met offline. Organiseer brunches, evenementen. Maar pas op: het moet te allen tijde Instagrammable zijn. Veel licht, mooie bloemen.

Ondergekotst
Bij Patrtick Klerks aka de OnlineSlimmerik.nl hoef je niets te doen voor aandacht en cadeautjes. Chocoladerepen, appels, pepernoten en boekjes over zwangerschap(?) vliegen door de zaal, vervolgens start hij soepel zijn verhaal. Een theoretisch kader neemt ons mee naar vroeger. Het ontstaan van de media als boeken en tv met een kleine sprong in de tijd naar Anja en Gerrit in 2012, gezellig samen achter de laptop. En waar zijn we nu? We staren op ons eigen telefoonschermpje. We scrollen met 60 km/u langs onze tijdlijn op zoek naar iets wat ons aanspreekt. En ja, dat doen we allemaal ook wel eens op de wc. Tussen het duwen en afpoetsen in zeg maar.
Dus:
1. Ga altijd uit van een mobiel apparaat als je onder de aandacht wil komen;
2. Maak het snackable (daar is het woord weer);
3. Alles is vluchtig. Kijken, verwerken, loslaten;
4. Content in context. Val mensen niet lastig met je verplichte reclame over bier als hij op z’n 16e als eerste en enige keer het heeft gedronken en heel Renesse heeft ondergekotst.

Klein emmertje content
We moeten naar de Thank You-economie, lieve mensen. Check Patricks voorbeeld Gary Vaynerchuk waar hij zelf vandaag duidelijk door geïnspireerd was met zijn vrijgevigheid. Geef interessante content waar mensen op wachten. Content die al speelt. En geef nog eens. En meet de betrokkenheid. En verbeter. En meet. En verbeter. En dan, dan vraag je er iets voor terug. Mocht het nog niet duidelijk zijn. Geen knallende campagne van twee weken. Niks van duwen, drammen, proppen, krijsen, schreeuwen en weer doorgaan. Maar:  Hilversum 3 bestond nog steeds, maar ieder had zijn eigen stem. Verzamel een klein emmertje content van filmpjes, quotes en foto’s en haal het eruit als het moment daar is. De rest creëer je in het moment.

Geen Big Bang maar Always On.

Het zit erop. Wat jammer. Het was een week van Snapchat, Periscope, storytelling, rubriekdenken, authenticiteit, sociaal en offline. Er gebeurt zo veel in online land. Elke spreker gepassioneerd over zijn/haar vak of specialisme. Het was een fantastische week.

Dank voor het lezen en tot volgend jaar!

Rosalie Gendrault

Rosalie Gendrault

Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments