Hoe onze wereld verandert door ‘The Invisible Hand of Technology’


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


De basis van alles wat er om ons heen gebeurt: technologie. Zonder dat we het écht doorhebben bouwt alles zich op rondom ‘tech’ en kunnen we niet meer zonder. Hoe beïnvloedt technologie ons gedrag op social media? De platformen die we dagelijks gebruiken? Wat wordt de standaard? Tijdens Social Media Week Rotterdam 2016 lichten verschillende experts een tipje van de sluier op en geven ons een verrassende blik in de toekomst.

De onzichtbare hand
De Schotse moraalfilosoof Adam Smith gebruikte in de 18e eeuw de uitspraak ‘The Invisible Hand’. Deze metafoor beschrijft “het zelfregulerende effect van een markt waar iedereen slechts eigenbelang nastreeft, maar daarmee collectief welvaart weet te creëren”. Wanneer een individu iets puur voor zichzelf nastreeft, heeft dit streven meer invloed op de samenleving dan wanneer het streven meteen is gericht op een betere samenleving. Een opmerkelijke uitspraak die misschien van toepassing was op de 18e eeuw, maar hoe is dit in onze huidige, 21e eeuw?

Een wereld zonder technologie?
Toby Daniels, oprichter van Social Media Week, heeft deze quote aangepast aan de 21e eeuw. Met ‘The Invisible Hand of Technology’ richten we ons juist op de invloed van de technologie op de samenleving. Hoe kan het dat de technologie zó verweven is in onze wereld, en hoe versterken deze technologieën elkaar om tot nieuwe oplossingen te komen? Hoe heeft deze technologie invloed op ons? We ontwikkelen verschillende nieuwe technieken die de normaalste zaak van de wereld worden. Weet je nog dat je een pincode nodig had voor je telefoon? Nu unlocken we deze door een simpele vingerafdruk, alsof dit nooit anders is geweest.

De grens tussen on- en offline vervaagt
Zoals we tijdens #SMWRdam 2015 al konden zien tijdens de film ‘Her‘, staat ook Artificial Intelligence (AI) niet ver van ons af. De techniek komt dichter bij ons, raakt verweven met ons leven en het verschil tussen on- en offline vervaagt.

Een uitgebreid onderzoek van The Verge laat zien dat M, Facebook Messengers’ nieuwe uitbreiding, een soort AI is. Eén die goed is in dingen gedaan krijgen. Zo bezorgt M je ontbijt en regelt ze (ze?) het wanneer je je geld niet hebt teruggekregen terwijl je een pakketje hebt teruggestuurd (ja, echt!).

Biometrische beveiliging
Maar ook op serieuzere gronden zorgt techniek voor meer gemak. Zo test de Deutsche Bank biometrische beveiliging: beveiliging zónder wachtwoorden en pincodes. Door je locatie, de manier waarop je je telefoon vasthoudt en een gezichtscan weten ze je te identificeren. (Bron: Numrush)

Dit is nog maar een schijntje van wat er in de zeer nabije toekomst allemaal staat te gebeuren. De onzichtbare hand van de technologie die zonder dat we het merken allerlei handelingen van ons overneemt.


Welk dagthema zie jij graag terug tijdens #SMWRdam 2016?
Ben jij ook benieuwd naar cases, tips en handvatten om op de beste manier gebruik te maken van bovenstaande innovaties? Tijdens Social Media Week Rotterdam 2016 delen experts hun kennis over verschillende onderwerpen. De dagthema’s ‘Social & Innovation in Government’, ‘Social & Innovation in Business’ en ‘Social & Innovation in Education’ staan al vast, maar er is nog ruimte voor een vierde dagthema. Wat zie jij het liefst? Een dagthema gericht op ‘Sport’, ‘Food’, ‘Travel’ of misschien wel ‘Retail’? Laat het weten in de reacties!Maarten Reijgersberg

Social Media Architect, RauwCC

@RauwCC

Maarten Reijgersberg is the founder of RauwCC, social media the Rotterdam way. RauwCC is ranked as the number one social agency in The Netherlands by the Emerce 100. Maarten is also the founder of Social Media Week Rotterdam and acts as a global ambassador for Social Media Week.Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments