Hoe mijn dag-zonder-social-media uitdraaide op een complete verrassing


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Een echte uitdaging leek het me niet. Een dag zonder social media, dat is toch zo gepiept? Appeltje-eitje, als een warm mes door de boter, kind kan de was doen. Maar niets was minder waar. 

Ook dit jaar kruipen er weer een aantal enthousiaste SMWRdam-reporters voor ons in de pen. En ze zijn alvast aan het bloggen geslagen. Eerste uitdaging: één dag zonder social media. Hier lees je deel 1 door: Eva Benschop.  

Als echte millennial hou ik wel van een selfie hier en daar en heb ik nogal wat bewijsdrang. Daarnaast hou ik van alles wat mooi is en zodra ik iets moois zie – mooie lucht, mooi uitzicht, mooie mensen – deel ik dit graag met mijn followers. Maar vandaag niet, het moest dan maar één dagje wachten.

Meteen in paniek
Bij het ontbijt begint het al. Op de radio een reclameblok en waar ik normaal m’n telefoon er even bij pak, luister ik vandaag naar alle commercials. Oh well, misschien zit er wel iets leuks tussen. Niet dus. In de bus luisterde ik tevreden naar mijn muziek (ik had mijn telefoon wel bij me): lekker rustig, geen afleiding… Toen ineens: shit, een push-bericht van Facebook. Mijn moeder die een foto van mij toevoegt. Meteen sloeg de paniek toe. Welke foto? Waarom? De dag ervoor was ik ziek; heeft ze een foto van me gemaakt terwijl ik ziek was?! Rustig blijven, geen social media vandaag, en ik klik het weg.

De ánderen zijn het probleem
Eigenlijk cheat ik wel een beetje, want ik zie wat er aan berichten binnenkomt. Ik zie appjes en Snapjes en het is moeilijk om niks te openen. Ik had misschien beter iedereen kunnen inlichten over deze dag, zodat niemand ongerust wordt. Of more likely boos, omdat ik niet meteen reageer. Het wordt duidelijk dat het niet zozeer het probleem is dat ik zélf niet gebruik kan maken van social media, het is meer dat ánderen merken dat ik er geen gebruik van maak. Waarom reageer ik niet? Waarom ben ik niet online? Is er iets gebeurd? Hup, nog een vraagteken.

Langer zonder social media
Het lijkt wel of de wereld om mij heen mijn dag-zonder-social-media véél erger vindt dan ikzelf. En dat verontrust mij. Waarom is het erg als je even – oké, een dag is best lang – niet reageert? Kunnen we in deze tijd nog wel een dag, een week of zelfs langer afstand doen van social media zonder dat er meteen van het ergste wordt uitgegaan? Het móet kunnen. Als je behoefte hebt aan een offline leven, moet je daar gewoon voor gaan. En nee, je hoeft mensen hierover niet in te lichten. Daar leren ze namelijk niks van.

Ongeruste appjes
Gek genoeg begin ik het toch wel heel lekker te vinden, zo’n dag zonder social media. Geen afleiding, geen gedoe en geen gezeik. En daarnaast, ik vermaak me prima met andere apps op m’n telefoon. Ben helemaal bij met het nieuws op NU.nl en lees binnen no-time een boek uit via Play Books. Er zijn twee socialmedia-apps waar ik het behoorlijk moeilijk mee heb: Whatsapp en Snapchat. Whatsapp puur omdat al die ongeruste appjes binnenkomen. En Snapchat omdat het een app is die je gewoon random opent om een paar kiekjes te schieten. Maar vandaag niet.

Vandaag ben ik een grote egoïst
Ik denk alleen maar aan mezelf en laat iedereen het ergste over mij denken. Ik zet mezelf in een slecht daglicht en zorg ervoor dat mensen mij bot en gemeen vinden (waarom reageer je niet?!). Ik maak mensen zwaar ongerust en ik doe daar helemaal niks tegen. Vandaag word ik gezien als een grote egoïst. En dat allemaal omdat ik wilde weten hoe ík het zou vinden om een dag zonder social media door te brengen.

Dit is niet hoe ik me deze dag had voorgesteld. Dat het lastig zou worden op momenten dat ik normaal gesproken social media erbij pak, dat wist ik wel. Dat het lastig zou zijn met het non-contact met anderen via instant messaging-apps, dat wist ik ook wel. Maar dat de rollen zó omgedraaid zouden zijn, kwam als complete verrassing. Het was niet ík die het het vervelendst vond dat ik offline was. Nee, het waren alle anderen. En daar moet je wel even aan denken voordat je aan je socialmedialoze dag begint.

Eva Benschop (student Communicatie Hogeschool Rotterdam)

Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments