Shit, ik heb gewhatsappt!


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Na Eva was het nu ook mijn beurt; een dag zonder social media. Laat ik vooropstellen dat mijn socialbesitas ernstig is. Het eerste wat ik ’s morgens doe? Mijn telefoon checken: Instagram, Snapchat en Facebook. Door: Louise.

Ook dit jaar kruipen er weer een aantal enthousiaste SMWRdam-reporters voor ons in de pen. En ze zijn alvast aan het bloggen geslagen. Eerste uitdaging: één dag zonder social media. Hier lees je deel 2 door: Louise Lohmeier.

De groene smoothie van Doutzen Kroes, het nieuwe jurkje van modemusthaves.com en de vakantiefoto’s van mijn buurvrouw ontgaan mij niet. En het scrollen door mijn social media gebeurt niet alleen ’s morgens.

Uitvinding van de eeuw
Vaak wanneer ik even niets te doen heb pak ik al snel mijn telefoon erbij; wanneer ik sta te wachten op de bus of in de rij van de supermarkt, tijdens de pauze op mijn werk en als ik even geen gespreksstof heb met mijn vriend. Maar het allerergst zijn mijn avondsessies in bed, ik kan uren turen naar onbenullige statusupdates en perfecte Instagrammeisjes terwijl ik eigenlijk al lang had moeten slapen. Daarbij zie ik WhatsApp als de uitvinding van de eeuw; ik kan niet voorstellen dat mijn ouders het ook zonder dit communicatiemiddel hebben gered. Het wordt dus een enorme opgave voor mij om social media voor een dag te verbannen.

Zeeën van tijd
Opstaan zonder social media gaat me goed af. Ik heb opeens zeeën van tijd; ik krul mijn haar en zorg ervoor dat mijn make-up on fleek is. Tip-top verlaat ik mijn huis, op weg naar een afspraak met Eva op school. Tijdens mijn ritje naar het station luister ik muziek. Tot nu toe helemaal prima. Eenmaal op het station besluit ik de Grazia te kopen, zodat ik me tijdens de treinreis niet ga vervelen.

In één ruk uitgelezen
Om half tien krijg ik het eerste verontrustende whatsappje van mijn vriend: “Ben je oké, schat?”. Hij is duidelijk mijn experiment vergeten. Ik besluit het bericht niet te openen. Vervolgens laat Facebook mij weten dat Robin en drie anderen vandaag jarig zijn, tijd voor een felicitatie. Maar vandaag dus even niet. De rest van de treinreis sleept de Grazia me erdoorheen. In één ruk lees ik het tijdschrift uit en voor ik weet sta ik op Rotterdam Centraal.

Misgegaan
Helaas gaat het vervolg van mijn experiment niet zo voorspoedig. Mijn metro heeft een storing en rijdt niet verder. “Ik ben later want de metro is ermee gestopt”, whatsapp ik naar Eva. Pas daarna komt het besef: shit, ik heb gewhatsappt! Dan reageer ik ook maar meteen op mijn vriend, het is nu toch al mis gegaan.

Jaloersmakende beelden
Helemaal opgeven wil ik niet, dus eenmaal op school besluit ik mijn telefoon veilig op te bergen in mijn tas. Ik merk dat ik hierdoor niet in de verleiding kom om er toch even snel op te kijken. ’s Avonds ga ik dineren met een vriendinnetje: wijntje, stukje stokbrood en een heerlijke salade. Dit zou een prachtplaatje zijn op Snapchat. Helaas, vandaag geen jaloersmakende beelden.

Heb ik daadwerkelijk iets gemist?
Eenmaal in bed merk ik dat het aantal meldingen op mijn telefoon enorm is opgelopen, dit zorgt voor enige onrust. Ook voel ik sterk de neiging om nog snel even mijn Instagram te bekijken. Wat als ik daadwerkelijk iets heb gemist? Ik probeer het optimistisch te bekijken; over een aantal uur kan het weer. 

So far mijn socialmedialoze dag. De voordelen die het me opbrengt: ik heb meer tijd over in de ochtend, wat inhoudt dat ik langer kan slapen of overal on fleek kan verschijnen. Daarnaast ben ik productiever op school, doordat ik niet continu de behoefte voel om snel even op mijn telefoon te kijken. Maar of ik het nog een keer ga doen? Misschien, maar alleen als ik WhatsApp wel mag gebruiken ;-).

Louise Lohmeier (student International Lifestyle)Maarten Reijgersberg

Social Media Architect, RauwCC

@RauwCC

Maarten Reijgersberg is the founder of RauwCC, social media the Rotterdam way. RauwCC is ranked as the number one social agency in The Netherlands by the Emerce 100. Maarten is also the founder of Social Media Week Rotterdam and acts as a global ambassador for Social Media Week.Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments