The rise of social influencers


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Je hebt ze wel eens voorbij zien komen, mensen met héél veel followers op social media, die een bepaald product promoten (#spon) in hun berichten. Influencers hebben een enorm bereik en daardoor ook een grote (sociale) invloed. En vooral dat laatste is voor merken van groot belang. 

Ook dit jaar kruipen er weer een aantal enthousiaste SMWRdam-reporters voor ons in de pen. En ze zijn alvast aan het bloggen geslagen. Door: Louise Lohmeier & Eva Benschop.

Influencers zijn in deze tijd niet meer weg te denken en inmiddels zó belangrijk geworden dat er een hele nieuwe marketingtak is ontstaan; influencermarketing.

Moodboard
Dat influencers helemaal hip en happening zijn, blijkt wel uit het feit dat nu ook modellenbureaus kijken naar het aantal volgers op Instagram. Bij een Australisch modellenbureau belandt ieder model met minimaal 10.000 volgers in de influencercategorie. Alex Ren is één van die modellen die het goed doet in Australië en op het waarom achter haar succes antwoordt de manager van één van de grotere modellenbureaus: “Alex heeft 1,6 miljoen volgers, waarvan een grote hoeveelheid in Australië, haar vriend is een geweldig goed uitziende surfer en haar Instagram ziet eruit als een moodboard waardoor je graag met ze op vakantie wil gaan”.

De keuze voor een influencer
Steeds meer bedrijven schakelen influencers in om hun product te promoten via social media. Door het gebruik van zo’n invloedrijk persoon kun je als bedrijf precies de juiste doelgroep aantrekken want vaak zijn deze personen ‘gespecialiseerd’ in één bepaald onderwerp (#fashion #food #sports). Zo kunnen de merken dus nog gerichter hun producten promoten, én zal het geloofwaardiger overkomen dan bijvoorbeeld een advertentie in een tijdschrift, waarbij de lezer geen band heeft met de brenger van het product.

Beter meetbaar
Ook passen influencers vaak veel beter binnen het budget van bedrijven, aangezien ze veel goedkoper zijn dan bijvoorbeeld die advertentie in dat tijdschrift. Het is een feit dat het laatste zeer prijzig is, en daarnaast is het ook nauwelijks meetbaar, want offline. Met verschillende tools kun je zien waar je website bezoeker vandaan komt en influencers kunnen speciale linkjes plaatsen waardoor te zien is wat er via die link is omgezet. Om hier dan uiteraard een deel van te mogen ontvangen.

Call to action, awareness en exposure
Het is voor merken van belang dat ze eerst goed op een rijtje zetten wat ze nu precies willen bereiken met een samenwerking met een heuse influencer. Dit moet natuurlijk niet zijn ‘omdat iedereen het doet’ of ‘omdat het kan’. Er is een aantal doelen om samen te werken met een invloedrijk persoon. Dit kan zijn om traffic te genereren, om volgers aan te zetten tot actie (call to action), om je bekendheid te vergroten (awareness) en voor ‘Instagram-exposure’, het promoten van je socialmedia-account via die van je influencer omdat de volgers bij jouw doelgroep passen.

Influencers in theorie
Robert Cialdini, wellicht een bekende naam voor je, publiceerde al in 2001 de zes principes van beïnvloeding in zijn boek Influence. Influencers zijn eigenlijk precies al die beïnvloedingsprincipes in één. Het eerste principe is social proof. Social proof houdt in dat een influencer wordt gezien als een gelijke persoon die je product na ervaring aanbeveelt. Het tweede principe is autoriteit. Autoriteit heeft een influencer wanneer deze expert is in een branche, kennis van zaken heeft én vertrouwen uitstraalt. De derde is schaarste. Schaarste is niet per se een standaard influencer-eigenschap, maar hé, iedereen kan #opisop of #nogtweeplaatsen toevoegen aan een caption onder een foto. Het vierde beïnvloedingsprincipe is commitment. Commitment en consistentie gaat uit van ‘wie A zegt, moet ook B zeggen’, volgers zeggen eerder ja als er een binding is (en die is er want anders volg je de persoon niet). Daarnaast worden influencers niet voor niets massaal gevolgd, de volgers vinden de persoon sympathiek en sympathie is het vijfde beïnvloedingsprincipe. Je zegt eerder ‘ja’ tegen iemand die je mag. Tot slot gaat het principe van wederkerigheid uit van een onderlinge verplichting wanneer een gift wordt gegeven om deze te beantwoorden met een tegengift (conversie). Dus ja, een goede influencer staat gelijk aan alle beïnvloedingsprincipes van Cialdini.

Less is more
Er zijn verschillende soorten influencers te onderscheiden. Zo zijn er mega-influencers als BN’ers (Jan Smit met Pearle) en micro-influencers zoals populaire Instagrammers met duizend tot 10 duizend volgers. Een onderzoek van Markerly naar twee miljoen socialmedia-influencers laat zien dat influencers met minder dan duizend followers een like rate hebben van acht procent, terwijl influencers met tot 10 duizend volgers een like rate hebben van vier procent. Dit geeft dus aan dat hoe meer de volgers groeien, hoe minder er geliked wordt. There ís such a thing as being too popular.

Kies voorzichtig
Zo geeft ook Sarah Ware, CEO en co-founder van Markerly, aan dat toen haar bedrijf een samenwerking aanging met de Kardashian-familie op Instagram, de conversie héél snel omhoog ging. Echter, het inzetten van zo’n dertig micro-influencers zorgde voor impact op een nóg hoger niveau. Zo zie je maar weer dat the bigger the better niet overal geldt.

Een ander nadeel van mega-influencers is dat ze lastig te bereiken zijn door hun immense populariteit. Ook kosten ze vaak veel geld en kan het voorkomen dat ze de ene week jouw producten aanbieden en de week daarop die van je concurrent. Kies dus voorzichtig.

Om het voor merken makkelijker te maken om influencers in te zetten, heeft Jolique Möller haar bedrijf Influentials opgezet. Met als doel om influencermarketing easy, fun en transparent te maken. Hoe je in contact komt met deze social influencers? Jolique vertelt je er tijdens Social Media Week Rotterdam alles over!

Door: Louise Lohmeier & Eva Benschop.Maarten Reijgersberg

Social Media Architect, RauwCC

@RauwCC

Maarten Reijgersberg is the founder of RauwCC, social media the Rotterdam way. RauwCC is ranked as the number one social agency in The Netherlands by the Emerce 100. Maarten is also the founder of Social Media Week Rotterdam and acts as a global ambassador for Social Media Week.Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments