YouTube-influencer aan het woord


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Al eerder showden we je het eerste deel over influencermarketing, een nieuwe vorm van marketing waarbij jouw verhaal wordt verteld door een invloedrijk persoon: een influencer. Hierbij kun je denken aan succesvolle bloggers, vloggers of instagrammers.

Ook dit jaar kruipen er weer een aantal enthousiaste SMWRdam-reporters voor ons in de pen. En ze zijn alvast aan het bloggen geslagen. Door: Louise Lohmeier & Eva Benschop.

Vandaag ontmoeten we Mark van Harten, een 23-jarige jongen die bekend werd door zijn YouTube-kanaal HartDynasty. Hier vind je dagelijks video’s van de populaire voetbalgame FIFA.  

Hoi Mark, kan je voor de mensen die jou nog niet kennen, jezelf en jouw YouTube-kanaal even kort voorstellen?
“Ik ben Mark van Harten, 23 jaar jong en woonachtig in Alphen aan den Rijn. Ik ben vierdejaars student Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam en op dit moment volg ik mijn minor Crossmediale Journalistiek. In begin 2013 startte ik mijn YouTube-kanaal, waar ik sindsdien videocontent op plaats van en over de voetbalgame FIFA.”

Wat maakt HartDynasty uniek?
“Ik probeer mensen iets mee te geven. Binnen het genre waarin mijn video’s vallen, FIFA in Nederland, sta ik bekend als iemand die vooral veel tips en/of uitleg geeft over van alles binnen de voetbalgame. Waar mijn vrienden, die ook hun eigen kanaal hebben, de focus leggen op humor, richt ik me voornamelijk op duidelijke uitleg, tips en trucjes die mensen kunnen toepassen. Ook was ik vanaf midden augustus tot midden september de bron voor nieuws over FIFA ‘17. Ik was constant op zoek naar nieuws hierover en maakte vervolgens hier als eerste een video over.”

Op YouTube heb je op dit moment 60.637 abonnees, op Twitter ruim 11.300 volgers en op Instagram zijn dit er 17.400. Met welk doel zet jij social media in?
“Ik vind het belangrijk om mijn plezier en enthousiasme in wat ik doe te delen met mijn volgers. Dit gebeurt via mijn socialmediakanalen. Daarnaast zorgen deze kanalen voor interactie. Ook plaats ik regelmatig updates van wat er komen gaat.

Natuurlijk maak ik het meest gebruik van YouTube. Maar ik merk ook dat mijn publiek zich begeeft op Snapchat, Instagram en Twitter. Snapchat vind ik het ideale medium voor zowel foto’s als video’s. Zo organiseer ik regelmatig met vrienden een FIFA-dag, mijn volgers kunnen dan via Snapchat meekijken.”

Hoe trek jij je volgers op social media?
“Ik beloof mensen verschillende dingen op ieder kanaal. Zo garandeer ik via YouTube videos van en over FIFA, op Snapchat de kans om gebeurtenissen live en via beeld te kunnen volgen, Twitter zet ik in om directe interactie te genereren door middel van tweets en op mijn Instagram vind je leuke foto’s en edits die kijkers hebben gemaakt. Er zit dus veel variatie in, waardoor ik hoop voor elk kanaal een goede reden te hebben om het te volgen.”

Sinds augustus 2016 plaats je dagelijks een video op jouw YouTube kanaal, wat is de reden hierachter?
Hierdoor blijven mijn kijkers actief en het zorgt het voor meer waardering. Ook werkt het positief voor het behouden van je discipline; je kijkers hebben namelijk een bepaald verwachtingspatroon waaraan je moet voldoen”.

Om je kijkers te blijven boeien, is het van belang dat je steeds vernieuwende content maakt, maar hoe zorg je hiervoor?
“Het steeds opnieuw bedenken van vernieuwende content is misschien wel een van de leukste dingen aan het hebben van een YouTube-kanaal. Je merkt dat door de jaren heen de manier waarop video’s gemaakt worden en het type content steeds veranderen. Ik maak deel uit van een vriendengroep van zeven YouTubers en hierin bespreken we veel, waaronder ideeën die we hebben. We geven elkaar feedback en proberen te kijken of het ook werkt op lange termijn, wat inhoudt dat we nagaan of een serie na tien of vijftien afleveringen nog steeds boeiend zal zijn.”

Ben je aangemeld bij een netwerk of bedrijf dat zorgt voor samenwerkingen met bedrijven?
“Ik sta onder contract bij Divimove, een bedrijf met een van de grootste talentennetwerken van Europa. Zij werken nauw samen met social influencers uit verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, Nederland, Duitsland, Polen, Italië en Spanje.”

Word je gesponsord door bedrijven om producten te promoten?
“Dit gebeurt af en toe. In midden juli kreeg ik mijn eerste echt serieuze campagne, toen ik samen met mijn eerder genoemde vriendengroep meewerkte aan een campagne voor Doritos. Sindsdien zijn er wel eens mailtjes met een verzoek, maar ik ga niet overal op in. Ik houd daarbij rekening met of het de deal waard is, of er ook andere vloggers en bloggers aan meedoen en of mijn publiek überhaupt interesse voor of belang heeft bij het gepromote product.”

Ben je ook actief offline? Bezoek je beurzen of bijeenkomsten om jezelf te laten zien?
“Offline ben ik zeker actief, en ergens zie ik dat ook wel als een must. Beurzen zoals de Dutch YouTube Gathering of de Creators FC vs RTL Sterrenteam-voetbalwedstrijd van 8 oktober 2016 zijn ideale gelegenheden om met de vriendengroep ergens samen heen te gaan. Zeker de Dutch YouTube Gathering geeft je de mogelijkheid om je kijkers te ontmoeten. Elk jaar komen hier duizenden mensen op af en het is altijd een eer om hen te kunnen ontmoeten en te bedanken voor hun support.”

Heb je tips om een influencer te worden op social media?
“Wees vooral jezelf, doe je eigen ding en heb geduld. Iets opbouwen op YouTube en elk ander socialmediakanaal is niet iets wat je in een dag doet. Het kost tijd, inzet en vooral geduld. Als je er echt voor wilt gaan, en je wilt eraan werken om het zo goed mogelijk te maken, dan is er zeker wat mogelijk.”

Door: Louise Lohmeier & Eva Benschop.Maarten Reijgersberg

Social Media Architect, RauwCC

@RauwCC

Maarten Reijgersberg is the founder of RauwCC, social media the Rotterdam way. RauwCC is ranked as the number one social agency in The Netherlands by the Emerce 100. Maarten is also the founder of Social Media Week Rotterdam and acts as a global ambassador for Social Media Week.Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments