Een blik in de toekomst van social en innovatie


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Dat was het dan, Social Media Week Rotterdam 2016. En wat wás het leuk. Wacht, eerst even voorstellen: wij zijn Eva en Louise en de afgelopen weken hebben wij geblogt voor #SMWRdam. Misschien zag je ons voorbij komen in een van de livestreams op Facebook waarin wij dagelijks een update gaven.

Hieronder lees je ons verslag van de drie dagen social media en innovatie in LantarenVenster, zoals wij die beleefden. Het begon op dinsdag 15 november 2016, dag één van Social Media Week Rotterdam.

Ga voor engagement
De week werd in de Pineapple Pen Room afgetrapt door de Belgische LUCA School of Arts, waar Sarah Ceelen sprak over het handig gebruikmaken van social media om nieuwe talenten te vinden voor hun opleidingen met de hashtag #ScoutedbyLuca. Instagram bleek hiervoor één van de sterkste communitybuildingtools, maar: ‘Zorg er wel voor dat je voor engagement gaat en niet enkel doet aan zelfpromotie. Millennials hebben een bullshit-detector en hebben je meteen door.’ 😉

#Toon en China
Next on was de socialmediacampagne: ‘Who the fuck is #Toon?’, voor een serie van KPN door Jeroen Koopman van NewBe TV. Hierbij was het voornamelijk de vraag: How to market without a famous cast? De acteur #Toon, nog heel onbekend, werd neergezet tussen grote BN’ers op social media waardoor iedereen zich afvroeg: Who the fuck is #Toon?

De afsluiter was Jacco Bouw van Webpower over ‘the potential of e-commerce in China’. Volgens hem is Europa een ‘derdewereldland’ als het gaat om online. In China loopt online een aantal jaar voor op andere landen. Zo had WeChat, dé app voor alles in China, al járen een ‘rekening delen’-functie (Going Dutch), lang voordat de banken in Nederland er mee kwamen. Waarom wij zo achterlopen? Privacy. Daar doet Europa vaak nog heel moeilijk over.

Voor ieder wat wils
Naast deze interessante lezingen, kon je ook kennismaken met verschillende innoverende bedrijven die hun eigen stand hadden. Zo kregen we de kans om te designen in virtual reality, waardoor je tekeningen levensgroot werden: hoe cool! In de pauze genoten we van een heerlijke lunch verzorgd door verschillende foodtrucks. Van (biologische) frietjes tot een quinoaburger, er was voor ieder wat wils. Beelden hiervan konden natuurlijk niet ontbreken in onze livestream.

Snapchat & social video
Dag twee, woensdag 15 november, stond voor ons in het teken van Snapchat en social video. Pelpina Trip en Elja Daae gaven twee boeiende lezingen die er wat ons betreft uitsprongen. Belangrijk bij het maken van een social video is licht. ‘If you don’t have a good light, use a bouwlamp’, zei Pelpina lachend. Je budget hoeft niet hoog te zijn voor het maken van social video’s, als je maar kwaliteit levert. Maar ook belangrijk is: ‘Put it on YouTube, otherwise it does not exist’. YouTube zorgt er dus voor dat je video vindbaar is door verschillende zoekmachines. Een Vimeo doet dit niet.

Snapchat is fun
Ook Elja Daae had een opmerkelijke uitspraak: ‘Snapchat is als het ware de nieuwe tv’. Hier zetten we wel onze vraagtekens bij. Snapchat is enorm populair, want 75 procent van de Nederlandse jongeren gebruikt het. Wil je als bedrijf Snapchat inzetten als marketingtool? Let er op dat je een verhaal vertelt, met een begin – midden – en eind. Want Snapchat draait om storytelling. Ook is het van belang dat je zorgt voor interactie en respons. Maar vergeet niet: Snapchat is fun, dus heb er vooral plezier in!

Fail, but fast and cheap
Dag drie, donderdag 17 november, was de laatste dag van #SMWRdam. Opnieuw een groot aantal boeiende sprekers. Karlijn Krol sprak over PostNL’s digitale transformatie en: How to survive the post app era? Antwoord: ‘Find the others, let go of the old tasks, fail fast and cheap and solve problems’. PostNL is al veel bezig met technologieën die hierbij gaan helpen zoals VR/AR en AI.

Gebruik ze allemaal
De volgende spreker was YouTuber Noah Zeeuw, samen met Jonatan de Boer vertelde hij over YouTube-innovaties en tipte ons om álle platforms te gebruiken. Van Music.ly – erg populair onder 13-jarige meiden – tot het oude vertrouwde Twitter en uiteraard ook Facebook. Alles dat je tegenkomt en wordt gebruikt door anderen, kun je voor je eigen bedrijf inzetten.

De jonge Rotterdamse onderneemster Jolique Möller ging dieper in op influencermarketing: ‘Over een paar jaar heeft iedere organisatie een influencermarketeer in huis’, of dit ook echt gebeurt laat zich nog bezien. Interessant is het in ieder geval wel.

Een vallende ster
Als afsluiter nam Peter van Hees (KBC) ons mee in de wereld van inspirerende future insights, van #trendwatching tot #futurecasting. In razendsnel tempo ging hij door de predicties heen. Een vallende ster bestellen? Volgens Peter mogelijk in 2018. Van wearables naar implantable devices? Oud nieuws na 2017. Internet kills television? Dat gebeurt in 2025. Artificial Intelligence everywhere? In 2030. En voor de journalisten onder ons: no more newspaper in 2028. Wow.

Vol social inspiration kijken we terug op een ontzettend leuke week. Wat ons betreft: goed georganiseerd en erg boeiende sprekers. Ook de aanloop hier naartoe was voor ons erg leerzaam. We kregen te maken met een echte copywriter en zenuwslopende deadlines. Een goede voorbereiding op the real life.Maarten Reijgersberg

Social Media Architect, RauwCC

@RauwCC

Maarten Reijgersberg is the founder of RauwCC, social media the Rotterdam way. RauwCC is ranked as the number one social agency in The Netherlands by the Emerce 100. Maarten is also the founder of Social Media Week Rotterdam and acts as a global ambassador for Social Media Week.Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments