#SMWRdam 2016 – inzichten en tips


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Social Media Week Rotterdam 2016 zit er op. Het was mooi, het was inspirerend en leerzaam. Gastblogger Caroline van Wijk was ook aanwezig en schreef er een blog over. “Even voorstellen: ik ben Caroline D. van Wijk en met Cline ondersteun ik adviesbureaus in hun communicatie online. In het bijzonder help ik bij de inrichting en teksten van je website, je blog en je socialmediaberichten.”
Op dag drie vond zij een rode draad in de vele talks in LantarenVenster: social media als essentieel onderdeel van de marketingstrategie.

Dat is een proces dat me steeds duidelijker werd, de afgelopen tijd. Op de donderdag van #SMWRdam 2016 sprongen er vier voorwaarden uit om social media als essentieel onderdeel van de marketingstrategie te realiseren:

1. Social media werkt alleen als onderdeel van een complete, crossmediale aanpak;

2. De match met de doelgroep en de influentials moet goed zijn;

3. Content moet authentiek zijn;

4. Je moet een goed verhaal hebben.

Maar hoe krijg je dat allemaal voor elkaar? Hieronder heb ik de belangrijkste inzichten en tips van de sprekers voor je verzameld. #SMWRdam aan de hand van de meest opvallende quotes.

Crossmediaal (1)
“Je moet bij voorkeur een totaalconcept hebben waarbij alles elkaar aanvult: online en offline, diverse social media, diverse aanpakken met influencers én je eigen posts én je community. Denk daarnaast ook aan events en fysieke producten om je doelgroep aan te bieden. Streef naar veel interactie en engagement. Voor veel doelgroepen hoort tv daar ook nog steeds bij. Mensen willen een gezicht achter de organisatie zien, dus offline is nog steeds belangrijk voor de verbinding, bijvoorbeeld in events of workshops.” Zo vertelden onder andere Danique Hoofwijk, Noah Zeeuw, Jolique Möller en Nathalie van Wingerden.

“Ook influencermarketing is een essentieel onderdeel van je marketingstrategie naast je andere online en offline activiteiten. Het is geen verkoopkanaal, maar het is storytelling in je eigen niche over jouw merk: door middel van exposure en branding. Het werkt omdat mensen steeds minder naar banners en commercials kijken; ze gaan zelf op onderzoek uit in hun social media, waar influentials zitten die ze wel geloven.” (Jolique Möller)

“Continuïteit van je merk is belangrijk; focus je niet op losse campagnes, maar bouw systematisch een sterk merk op. Mensen moeten voortdurend over je praten.” (Jolique Möller)

“Elk socialmediaplatform heeft zijn eigen regels en volgers. Op Facebook zijn ze ouder, op Snapchat zijn ze het jongst. Je kunt op Snapchat ook rustig een mislukte taart posten, maar op Instagram moet alles perfect zijn.”

Onderzoek je doelgroep (2)
“Pas je aan aan je doelgroep. Blijf geloofwaardig. Geef heel veel waardevolle content en beperk het aanbieden van producten. Wat een voordeel en een nadeel is: je doelgroep praat online terug. Dus voor alles: éérst onderzoek. Interview je doelgroep, houd enquêtes en polls, kijk waar ze wanneer actief zijn, wat ze doen en waar ze op reageren. Richt je liever op een kleine specifieke doelgroep dan op een zo groot mogelijk aantal volgers, zie micro-influencers.” (Danique Hoofwijk, Alexander de Ruiter).

“Als je in een niche opereert, bijvoorbeeld finance voor vrouwen, heb je meer kans om influencer te worden voor grote merken. Maar het is daar ook lastiger om een grote groep volgers op te bouwen. Dat is precies waar wij goed in zijn; wij weten deze vrouwen met dit onderwerp te bereiken en banken niet. Bovendien komen wij objectiever over; mensen geloven banken allang niet meer. Dat geldt in principe voor alle merken; je hebt al gauw het wc-eendeffect. De band van influencer met de volgers is veel sterker – alsof je met ze aan de keukentafel zit.” (Nathalie van Wingerden, Claartje Schröder)

“Er is geen truc om volgers te krijgen; je moet veel investeren in goede en leuke content, je focussen op één onderwerp en regelmatig posten. Wees zorgvuldig, reageer en geef al je volgers aandacht. Daarmee bouw je gestaag een groep volgers op, maar het is wel hard werken.” (Claartje Schröder)

Authentiek (3)
“Het is een cliché, maar authenticiteit is essentieel. Zodra de doelgroep jou of je influencer niet meer gelooft, ben je ze kwijt. Geloofwaardigheid en echtheid vergen voortdurende monitoring en aandacht. De doelgroep ziet het meteen als het niet past. Wat is je missie en wie wil je bereiken? Je kunt veel bereik hebben zonder je doelgroep te bereiken. De eindredactie van de posts werkt samen met sales; zo blijven we geloofwaardig. Investeer in de kwaliteit van je content, platte reclame werkt niet meer. De keuze tussen commercieel en ethisch maakt elk merk zelf, blijkt.” (Danique Hoofwijk)

“Hoe blijf je authentiek als je als influencer betaald wordt door een merk? Influencers zijn overtuigend als ze niet in zee gaan met merken of producten waar ze zelf niet in geloven. Als ze een product gebruiken en ze vinden het niets, dan moeten ze dat ook kunnen zeggen. Er moet een match zijn. Soms hoeven bloggers juist niet betaald te worden, dat versterkt niet alleen het merk, maar ook de blogger zelf.

Een influential is het sterkst als ze zelf onderdeel van de doelgroep is; vrouwen voor vrouwen, leeftijdgenoten voor elkaar.” (Claartje Schröder)

Verhaal (4)
“In alle gevallen is het essentieel dat je zelf een goed verhaal hebt en een duidelijk marketingdoel; een boodschap. Je wil een verhaal en dat moet kloppen, het moet passen bij de doelgroep en de boodschap die je wil uitdragen. Storytelling is essentieel. Zoek uit waarom mensen kijken naar wat ze kijken. Brands should think of themselves as publishers telling stories.” (Danique Hoofwijk, Noah Zeeuw, Bevan Thomas)

Sprekers:
Danique Hoofwijk (Girlscene)
Noah Zeeuw (Onlane – met Jonatan de Boer)
Bevan Thomas (Newsflare)
Claartje Schröder (Foodness)
Alexander de Ruiter (OBI4wan)
Jolique Möller (Influentials)
Nathalie van Wingerden (How2SpendIt)

 

 

 

 Maarten Reijgersberg

Social Media Architect, RauwCC

@RauwCC

Maarten Reijgersberg is the founder of RauwCC, social media the Rotterdam way. RauwCC is ranked as the number one social agency in The Netherlands by the Emerce 100. Maarten is also the founder of Social Media Week Rotterdam and acts as a global ambassador for Social Media Week.Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments