‘Weg met de socialmediastrategie’


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


‘Without strategy content is just stuff and the world has enough stuff.’ Een gevleugelde uitspraak die Carlijn Postma maar wat graag uitdraagt. Ook tijdens #SMWRdam 2016 liet de expert in contentmarketing van zich horen. Voor Social Media Week Rotterdam ging ik met haar in gesprek. (door Dimphi van Amen)

Zeg gedag tegen je socialmediastrategie en bouw aan je contentmarketingstrategie, zo heette de prikkelende talk op 16 november jongstleden van de gedreven ondernemer, trainer, schrijver en presentator.

Daarnaast is Postma ook nog vrouw en moeder. Niet zo gek dat ze een overvolle agenda heeft. Carlijn studeerde ooit in Rotterdam en vond het heerlijk om weer even terug te zijn. Als spreker weet ze mensen te inspireren met nieuwe ontwikkelingen op gebied van communicatie. Niet alleen door de kennis te delen, maar vooral door praktische handvatten te geven voor concrete toepassingen.

Waardevolle gesprekken
Nu was ik altijd al fan van haar, sinds een trip naar Lissabon is dat alleen maar sterker geworden. In juni 2015 waren we daar voor een intensieve bootcamp Contentmarketing en Visual Storytelling. Hier leerde ik in korte tijd ontzettend veel bij over contentmarketing. Tijdens deze dagen had ik ook een paar waardevolle gesprekken met Carlijn over het ondernemerschap. Gesprekken die mij ook enorm hielpen bij mijn eigen bedrijf Named. Ik had het geluk haar te nogmaals te kunnen spreken aan de vooravond van SMWRDam 2016.

Nieuwe eilandjes
“Social media zet de wereld op zijn kop. Massamedia verworden tot media in de virtual bubble van je klanten. Payed, owned en earned media zijn een spel met continu veranderende spelregels. Ik vind het leuk om die spelregels te onderzoeken, te schrijven en heel af en toe… te veranderen,” verklaart Postma.

Veel marketing- en communicatieprofessionals zullen het herkennen: het medialandschap verandert. Zowel voor ons als professionals, als voor de lezers, kijkers en luisteraars van onze boodschappen. 

Overkoepelende strategie
De afgelopen jaren zijn er talloze nieuwe kanalen bijgekomen. Dat maakt dat wij als merken de touwtjes minder strak in handen hebben. Het publiek bepaalt namelijk waar het actief is. En daarmee of het jouw boodschap ziet of niet. Ook in organisaties heeft dat effect: er zijn veel nieuwe eilandjes en functies bijgekomen, zoals online sales, webcare-medewerkers, SEA-specialisten, een socialmediamanager.”

Is er een oplossing om die touwtjes weer in handen te krijgen, vroeg ik haar: “Ja. Contentmarketing. Mits goed uitgevoerd. Namelijk als overkoepelende strategie voor ál je uitingen: van je Facebook-posts tot e-mailings, van je website tot whitepapers.”

Media-denken
Bij ongeveer zeven van de tien bedrijven waar ze binnenkomt zijn de socialmediakanalen netjes geïntegreerd in de marketing- en communicatiemix. Maar bij zes van die zeven gebeurt dat nog altijd ad hoc. En meestal doordat nieuwe kanalen simpelweg zijn toegevoegd aan het oude denken. “De manier waarop mensen informatie consumeren is drastisch veranderd. En dat vraagt om een andere benadering. Om dat nu voor eens en voor altijd goed aan te pakken heb ik samen met mijn collega’s een nieuwe methode ontwikkeld: media-denken.” 

Hard op weg
En dat betekent? “Door media-denken toe te passen op je communicatiestrategie, waar uiteraard kanalen als Twitter, Facebook en YouTube een belangrijke rol hebben, kom je nooit meer ad hoc in de sociale netwerken van je klanten. En ben je hard op weg om een likeable merk te worden waar mensen graag verhalen van lezen. En dat noemen we het resultaat van een goede contentstrategie.”

Carlijn stond in 2014 al een keer eerder op het podium van Social Media Week Rotterdam en is altijd bezig met de ontwikkeling van het nog groeiende vak contentmarketing. Ze schreef er inmiddels drie boeken over: Zakelijk twitteren voor beginners (2010), Ik.nl (2011) en Contentmarketing in 60 minuten (2014). Ook schrijft ze voor het internationale vakplatform Content Marketing Institute. Ondernemen doet ze al sinds 2005. Het resultaat: The Post, een full-service bureau voor contentmarketing.

Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments