Nu bekend: het wereldwijde thema van #SMW17


Social Media Week

Social Media Week is a leading news platform and worldwide conference that curates and shares the best ideas and insights into social media and technology's impact on business, society, and culture.


Al in 2011 beweerde Marc Andreessen in de Wall Street Journal dat software de wereld opeet. Volgens de mede-oprichter en partner van het venture-capitalbedrijf Andreessen Horowitz zouden binnen tien jaar vrijwel alle industrieën zijn verweven met software. Die toentertijd opzienbarende gedachte is nu al bijna een cliché, schrijft TechCrunch zo’n vijf jaar later.

Het is waar dat de opkomst van innovatie flink wat heeft veranderd, en in sommige gevallen zelfs hele industrieën ontmantelt. Naast deze verandering zien we ook een grote verschuiving in menselijke communicatie. Eén van de meest invloedrijke in onze geschiedenis. Deze verschuiving vormt de basis voor het wereldwijde thema van Social Media Week 2017: Language and the Machine, Algorithms and the Future of Communication. Het werpt een blik op veranderende algoritmen, een verandering in de manier waarop we verbinden en waarop we communiceren.

Software verorbert onze woorden
Rond 2022 zijn er zes miljard digitale aardbewoners, met tien miljard verbonden apparaten, miljoenen autonome chatbots en miljarden sensoren en netwerken. Communicatie gaat sneller dan de menselijke hersenen een gedachte kunnen verwerken.

Het overdragen en uitwisselen van informatie of nieuws, zo luidt de definitie van communicatie en taal wordt gezien als het systeem om dat te bereiken. Dus als we in de toekomst verbaal communiceren of door middel van foto’s of video’s, dan zal technologie onze woorden beoordelen en aanpassen.

Dus hoe meer software zich ontwikkelt en hoe meer mensen het op onze planeet beïnvloedt, is het belangrijk om onszelf de vraag te stellen: wat betekent al deze innovatie voor onze taal en voor menselijke communicatie?

Om uit te zoomen naar macroniveau, sommen we hier vijf trends op. Trends die ons helpen het belang van deze vraag te begrijpen, en invulling geven aan ons wereldwijde thema.

  1. Video groeit explosief, met Snapchat, Instagram en Facebook Live aan kop. Videoformaten zijn ook aan het veranderen, dus verwacht dat deze media zich aanpassen in vorm en functie.
  2. Facebook en WeChat domineren messaging. Deze platforms groeien enorm en veranderen van een simpel tekstplatform naar een homescreen van waaruit we levendige zelfexpressie en commercie uiten.
  3. Voice-platformen groeien omdat het snel is, makkelijk, gepersonaliseerd, hands-free en goedkoop. Google op Android ziet een stijging van 20 procent in zoekopdrachten met geluid en de verkoopcijfers van Amazon Echo stijgen terwijl de verkopen van de iPhone dalen.
  4. Stijging van machine-ondersteunende communicatie. Facebook’s Messenger App en hun nieuwe API voor developers dragen hieraan bij, inclusief chat-based commerce, customer support en mobiele betalingen. In 2017 kunnen we de eerste vriendschappen met bots verwachten, van mensen die zich hechten aan de bots waar ze elke dag mee omgaan.
  5. Nieuwe lagen van onderdompeling en nieuwe versies van de werkelijkheid zoals we nooit eerder meemaakten met AR en VR. Dit beïnvloedt de manier waarop we communiceren, hoe we spelletjes spelen, films kijken, contact hebben met artsen, leraren en hoe we de wereld over reizen.

Bron: Mary Meeker’s essential 2016 Internet Trends Report

Nieuwe versies van de taal
In al deze vooruitgang zien we ‘nieuwe versies van de taal’ ontstaan. GIF’s, emoji’s, online video, voice commands en tientallen andere nieuwe manieren van informatie en boodschappen versturen maken hier nu al deel van uit.

Deze elementen helpen ons te uiten en te communiceren op manieren die we eerder nooit voor mogelijk hielden. Vandaag de dag kunnen we reageren op Facebook met een emoji, kunnen we praten met chatbots alsof we een gesprek hebben met iemand van customer service. We maken een afspraak via menselijk ondersteunde a.i. en we zetten door hardop in te spreken het volgende nummer op Spotify aan.

Wanneer elementen van taal veranderen en verdwijnen, zijn we meer en meer afhankelijk van de technologie die deze nieuwe versie van onze taal mogelijk maakt. Het vertrouwen in deze machines heeft de grootste impact op ons leven, op hoe we dag-in-dag-uit bewegen. Binnen het bedrijfsleven rijst de volgende vraag: zullen bedrijven en organisaties beter connecten met klanten, volgers en fans wanneer er géén mensen meer tussen zitten?

In 2017 zullen we Language and the Machine: Algorithms and the Future of Communication verkennen tijdens Social Media Week Rotterdam en in de aanloop daarnaartoe. We zullen artikelen en casestudies publiceren waarmee we verder in dit idee duiken en onder andere bovenstaande vraag proberen te beantwoorden. Onze industrie stopt niet met veranderen. Dus wij, digitale marketeers, enthousiaste techies, oprichters van start-ups en alles ertussenin, ook niet!

Don’t miss out and join us in 2017. Uiteraard zien we je tijdens Social Media Week Rotterdam in november, maar om niets te missen schrijf je je nu alvast in voor de nieuwsbrieven van organisator RauwCC: https://www.facebook.com/RauwCC/app/100265896690345/.Maarten Reijgersberg

Social Media Architect, RauwCC

@RauwCC

Maarten Reijgersberg is the founder of RauwCC, social media the Rotterdam way. RauwCC is ranked as the number one social agency in The Netherlands by the Emerce 100. Maarten is also the founder of Social Media Week Rotterdam and acts as a global ambassador for Social Media Week.Want to write for Social Media Week?

We're looking for individuals around the globe to contribute articles on marketing, media, technology, and more.Comments